Apeldoorn LONKT is van en voor ons allemaal!

ABC maakt werk van lokaal zakendoen

Foto Benno Oderkerk

 

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Zakelijk netwerk Apeldoorns Business Collectief staat voor het aanjagen van de lokale economie door de samenwerking en verbinding van het lokale bedrijfsleven te stimuleren. Een van de activiteiten is het bedrijfsbezoek. Morgen, vrijdag 23 maart, duiken zij in de wereld van spectroscopie bij internationaal high tech bedrijf Avantes in Apeldoorn. Daarnaast kreeg ABC, samen met andere partners een belangrijke subsidie toegewezen door de provincie Gelderland. Daarmee wordt in een vier jaar durend programma LONKT de regionale economie gestimuleerd door slagvaardige samenwerkingen en een betere aansluiting van vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt.

Vroege diagnose tumoren
Tijdens het bedrijfsbezoek aan Avantes worden de leden van ABC geïntroduceerd in de wereld van spectroscopie. Een verzamelnaam voor wetenschappelijke technieken om stoffen te onderzoeken met behulp van licht. Directeur en grondlegger van Benno Oderkerk, ooit begonnen in een garagebox in Eerbeek, is trots op zijn bedrijf en hoe hun ontwikkelingen van nut zijn: ,,Met een combinatie van hightech hardware en software bieden wij meetoplossingen en bruikbare informatie op het allerhoogste niveau. De toepassingen zijn talrijk: of het nu gaat om procescontrole bij de productie van zonnepanelen, het meten van voedingswaarden van mais direct op een oogstmachine, het meten van de luchtkwaliteit, of een vroege diagnose van tumoren.”

Duurzaamheid en samenwerken
In 2011 vestigde Avantes zich in Apeldoorn in een jaren ‘80 pand aan de Oude Apeldoornseweg. ,,Het bedrijfspand is inmiddels helemaal verduurzaamd, van energielabel G naar A. Het is een hightech productie- en kantooromgeving met 400 zonnepanelen op het dak en hybride auto’s voor de deur. Wij vinden het belangrijk om met lokale spelers doelen te bereiken, zo ook voor het in gebruik nemen en houden van ons pand. We zijn verworteld in de lokale gemeenschap en dit levert veel toegevoegde waarde zoals onze betrokkenheid bij het ABC-netwerk. Tevens zien wij het als een belangrijke taak om met elkaar te zorgen voor de werving van nieuw personeel. Voor Avantes betekent dit gemotiveerde, (hoog) opgeleide en gekwalificeerde mensen.”

LONKT
ABC maakte tijdens het Nieuwsjaarsevent bekend dat de Provincie Gelderland een subsidie toekent aan een nieuw en lokaal initiatief in Apeldoorn, genaamd ‘LONKT’. Dit staat voor Lokaal Ondernemend Naar een Krachtige Toekomst. ABC voorzitter Trix Schipper zegt hierover: ,,Wij hebben samen met het lokale bedrijfsleven en het regionaal onderwijs dit initiatief opgezet. LONKT heeft als doel de economie te stimuleren door het opzetten van slagvaardige lokale samenwerkingen en het zorgdragen voor een betere aansluiting van vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt.”

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs
ABC werkt binnen project LONKT samen met Hogeschool Wittenborg, ROC Aventus, VNO-NCW Midden, Owens Corning en Certigon. Iedere partner levert een eigen specifieke bijdrage aan de doelen binnen het initiatief. LONKT draagt bij aan de verbinding tussen ZP’ers (zelfstandige professional) en MKB en aan de aansluiting van het onderwijs op de vraag uit en op de arbeidsmarkt van de 21e eeuw. Schipper: ,,Op 28 maart houden wij onze kick-off. Daarna gaan we verder aan de slag en daar hebben we zin in. Meer informatie hierover is steeds te vinden op onze website.”

Deel op:

Nieuws

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven