Apeldoorn LONKT is van en voor ons allemaal!

Studeren of werken?

Willem Pruijt weet het allemaal niet zo goed als hij net twintig is. Hij 2 opleidingen niet afgerond omdat ze niet zo goed bevielen. Sowieso ontbreekt bij Willem op dat moment de motivatie om te studeren.
Intussen denkt zijn vader die een bedrijf heeft in producten voor een veilige werkvloer over zijn pensioen na. Geen van zijn zes kinderen wil het bedrijf overnemen. Dus hij start met het afbouwen van het bedrijf. Hij verkoopt aandelen en vervangt vertrekkende medewerkers door zzp’ers.
Drie jaar later heeft Willem twee opleidingen afgerond én staat hij aan het roer van zijn vaders bedrijf.
Wat is er gebeurd?
“Ik ben Verkoopspecialist bbl gaan doen. Leren door te doen bleek veel beter bij me te passen en ik vond het verkopen superleuk. Toen ik klaar was met Verkoopspecialist, ben ik verder gegaan met Vakman Ondernemer (bbl).
Mijn vader had zijn kantoor aan huis, dus ik ben opgegroeid met de klanten en de leveranciers. Ik kende de vrijheden van het ondernemen. Dat trok mij altijd al aan. Maar dat ik de zaak kon overnemen, dat kwam gewoon niet in me op. Tot ik stage ging lopen in mijn vaders bedrijf. Dat ging super en toen is het balletje snel gaan rollen. Sinds januari ben ik voor 75% eigenaar.
Vaar je een andere koers dan je vader?
“Nou, ik probeer het bedrijf vooral te moderniseren. We verkopen producten die de werkplek verbeteren. Van ergonomische matten voor staand werk tot vloerbelijning voor de veiligste en efficiëntste routes voor heftrucks in een magazijn.
We hebben nu twee webshops waar klanten kunnen bestellen en de administratie verder geautomatiseerd. Ook ben ik begonnen met GoogleAds, oftewel adverteren via Google.
Sowieso ben ik meer op verkoop gericht dan mijn vader. Waar hij heel dienstbaar is naar klanten en heel veel tijd aan hen besteedde, daar wil ik dezelfde service bieden, maar dan wel in een wat praktischer werkproces.”
Je vader werkt nog in het bedrijf. Is dat weleens lastig?
Nee, juist niet! Mijn vader geeft me sowieso veel vertrouwen, dus dat is al heel fijn. En we hebben wel meningsverschillen maar dat houdt ons juist scherp. Ik wilde meer investeren, en dus ook meer risico’s nemen. Dat zag mijn vader eerst niet zo zitten, maar door onze discussies komen we toch tot elkaar en gaan we het wel doen. En dus hebben we nu onder andere nieuwe producten in het assortiment van buitenlandse leveranciers. Dat hadden we hiervoor niet.”
Als je terugkijkt op je opleidingen, waar heb je dan het meest aan gehad?
“Voor Vakman Ondernemer heb ik een ondernemersplan geschreven voor anti-slipproducten. Uit mijn plan bleek dat daar een wereld te winnen was. Dat heb ik direct kunnen toepassen, We hebben een heel nieuw assortiment toegevoegd en hiermee de omzet verhoogd.
En eigenlijk heb ik aan elke opleiding wel iets gehad. Ik was geen voorbeeldige student en als je na een jaar stopt met een opleiding, lijkt het alsof je dat jaar weggooit. Maar dat is niet zo. Voor mij was het juist het totaalpakket dat ik nodig had voor het ondernemen.”
OVER DE OPLEIDING
Zit ondernemen je in het bloed en ga je voor een eigen zaak? Ben je niet bang om verantwoordelijkheid te dragen en lijkt het je iets om je eigen beslissingen te nemen? Ben je ook een harde werker die geen 9-5 mentaliteit heeft? Dan is de eenjarige kopopleiding Vakman Ondernemer van Aventus echt iets voor jou!
Al student van Aventus en de ambitie om je eigen bedrijf te starten? Deze opleiding is een prima aanvulling op je huidige studie!

Deel op:

Nieuws

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven